Bavorský les

26. 06. 2017 7:00:00
NP Bavorský les je doslova protkán nepřeberným množstvím turistických stezek, zajímavých míst a na své si přijdou i milovníci cyklistiky. Nudit se rozhodně nebudete.

Bavorský les (Nationalpark Bayerischer Wald), území ležící na východě Bavorska, v těsném sousedství s NP Šumava, by si zasloužilo větší pozornost, než pouhé dva víkendové dny. Je opravdu těžké vybrat to nejlepší kam se vydat. Příroda, sklárny, bazény či zábava? Přes všechny ty možnosti se jeví největším lákadlem stezka v korunách stromů, nazývaná též bavorská Eiffelovka, nedaleko městečka Neuschönau.

V pátek v podvečer přijíždíme na parkoviště pod stezkou a první co mě praští přes nos, je cedule se zákazem nocování. Trochu jsem znejistěl, ale vzhledem k tomu, že je začátek sezóny, doufám v toleranci a karavan parkuji tak, aby co nejméně překážel. Noc jsme přečkali bez poplachu, ale hned z rána mě na můj přestupek upozorňuje místní ochránce. Slušně, ale jasně. Poděkoval jsem mu za jeho shovívavost a slibuji, že po prohlídce hned odjedeme. Nástup na stezku je pozvolný, snad aby si návštěvník zvykl, a teprve poté vás výtah vyveze vzhůru.

My jdeme po svých a pomalu se dostáváme ke korunám stromů, kde začíná pohodlná stezka, pojatá jako naučná. Ale myslí se i na zábavu, v několika místech jsou "dováděcí prvky", která cestu zpestří nejen dětem, ale i dospělým.

Ono přejít přes nestabilní překážky a mít pod sebou dvaceti metrovou hloubku, chce trochu odvahy. Na jejím konci nás čeká výstup do výšky 44m po 520m dlouhé spirálovité rampě, až na samý vrchol stavby. Máme štěstí, že je dnes dobrá viditelnost a tak se nám v celé své kráse ukazuje národní park a pochopitelně i dominanta okolí, kopec Luzný.
Druhou polovinu dne věnujeme prohlídce 12km dlouhému okruhu, který vede podél ohrad s volně potulující se zvěří, přičemž jednoznačným trhákem je rys, ale ten se našim zrakům umě vyhýbá. Ačkoliv nejsem zrovna příznivcem zoo parků, rád konstatuji, že tahle forma mi přišla jako příjemná.

Druhou dnešní zastávkou je nedaleká obec St. Englmar-Grün a zábavní park Egidi-Buckel, kde je kromě mnoha dalších atrakcí i nejdelší bobová dráha v Bavorsku. Jenda je nadšený, střídá skluzavky, trampolíny, lezeckou stěnu, bobovou dráhu a to stále do kola až do setmění.

I neděle slibuje krásné počasí a viditelnost, bylo by tedy škoda vynechat další stezku v korunách stromů, která je na protějším kopci, WaldWipfelWeg. Je jinak koncipovaná, než ta včerejší, nemá žádnou vyvýšenou rozhlednu a prochází se pouze po visutém chodníku, zavěšeném na 30m vysokých betonových sloupech. Co však mají obě stezky společné, je naučný okruh po okolí a okouzlující výhled na přírodu z ptačí perspektivy.

To je poslední zastávka naší cesty NP Bavorský les a vracíme se zpět na Šumavu, konkrétně k parkovišti v Nové Hůrce, které je výchozím místem k nejvýše položenému ledovcovému jezeru Laka. Cesta k němu vede po modré značce a je natolik jasná, že není zapotřebí mapy. Alespoň si to myslíme a necháváme ji v karavanu. Ale brzy zjišťujeme, že by se nám hodila. Nevím, jak se to mohlo stát, ale zanedlouho scházíme se značené trasy a s rozpaky zůstáváme stát na křížení dvou cest. Kam teď? Naštěstí se k nám po jedné z nich blíží turista a ochotně nás orientuje v terénu. "Jste úplně špatně a máte dvě možnosti. Buď se vraťte dolů k parkovišti a začněte znovu, nebo se dejte touhle cestou a ta vás přivede zpět na modrou" a ukazuje směrem do lesa, na úzkou stezku.

S poděkováním se loučíme a noříme se po pěšině do hustého lesa. Asi po půl hodině jsme u konce. Ne se silami, ale s orientací. Cestička se definitivně ztratila v houští, a jestli jí nechceme následovat, nezbývá, než se tou samou cestou vrátit zpět. Po dvou hodinách jsme zpět u karavanu, výlet to byl pěkný, jen na jiné místo, než jsme chtěli. Takže nám Laca již podruhé zůstává zapovězené. Do třetice všeho nejlepšího, ale s mapou!

Autor: Petr Havránek | pondělí 26.6.2017 7:00 | karma článku: 13.45 | přečteno: 539x

Další články blogera

Petr Havránek

Přírodní park Fanes-Sennes

Sotva nám stačily oschnout stoupací pásy a už míříme na další zastávku naší skialpové tour. Tentokrát to bude jihotyrolská část Dolomit, přírodní park Fanes.

13.2.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.28 | Přečteno: 163 | Diskuse

Petr Havránek

Lechtálské Alpy, Bach.

Pro otevření letošní skialpové sezóny si vybíráme západní kout Rakouska, Lechtálské Alpy s úzkými údolími a strmými vršky kopců, sahající vysoko nad dva tisíce metrů.

27.1.2024 v 6:00 | Karma článku: 8.95 | Přečteno: 160 | Diskuse

Petr Havránek

Turecko, výstup na Ararat 5.137 m n.m.

Většina turistů míří do Turecka za mořem a památkami, my vybočíme z řady. Naším cílem je východ země a bájná hora Ararat.

5.9.2023 v 6:00 | Karma článku: 22.41 | Přečteno: 690 | Diskuse

Petr Havránek

Grossglockner trochu jinak...

Nejvyšší horu Rakouska není třeba dlouze představovat. Na jejím vrcholu jsem stanul v roce 2019, tehdy v plné lezecké výzbroji. Tentokrát to celé bude trochu jiné...

6.8.2023 v 8:00 | Karma článku: 17.43 | Přečteno: 681 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 487 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.58 | Přečteno: 234 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 221 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 728

Občasný cestovatel, který svými nápady"ničí" dovolené své rodině i přátelům. Moto je : I cesta je cíl".

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...