Zanzibar - z pralesa za delfíny

18. 09. 2017 7:00:00
Jak dopadlo naše setkání s delfíny a je prales Jozani forest místem, kde lze pozorovat volně žijící opice Red Colobus? Na to odpoví další díl našeho poznávání ostrova.

Den pátý

Dnešní ráno nás před odjezdem doprovází zmatky při hledání našeho auta, my očekáváme řidiče před branou hotelu a on zase nás na recepci. Mezitím, než se konečně navzájem najdeme, mi hlavou běží myšlenka, že jsem Big Footovi naletěl a peníze jsou v trapu. Naštěstí jsou moje pochybnosti brzo rozptýleny a vydáváme se na devadesáti minutový přejezd k jihozápadnímu pobřeží ostrova, do vesnice Kizimkari. Podle průvodce by nás mělo čekat setkání s delfíny a bude-li nám přát štěstí, možná si mezi nimi i zaplaveme. Cesta ubíhá bez komplikací, silnice jsou téměř prázdné a potkáváme pouze dodávky s turisty nebo Dal- Dal, silnice mi spíš připomíná chodník a cyklostezku, protože chodců a lidí na kole je tu násobně více, než vozidel.

Za okny nám utěšeně ubíhá krajina plná vysokých palem a malých políček, jejíž charakter se úrovni Jozani forest začíná měnit, jak mávnutím kouzelného. Otevřenou krajinu střídá vysoké a husté křoví, do kterého tu a tam pronikla mačeta místního rolníka, aby si na vysekaném nebo vypáleném místě udělal políčko. Ale život zůstává i zde těžký, většina příbytků je z hlíny se střechou z palmových listů, pouze ti majetnější si mohou postavit dům z betonových tvárnic a palmové listy nahradit vlnitým plechem. Pravdou je, že v téměř každé osadě jsou vidět školy a v nich malé, uniformované děti, ale pozor, ani zdaleka se budovy neblíží standardu, na který jsme zvyklí. Okny bez skel vidím polehávající děti na zemi a všude přítomný nepořádek, taková je tady každodenní realita. Přijíždíme do Kizimkazi a dříve, než vyrazíme na oceán, míjíme mešitu zbudovanou již ve 12. století, jenž je prý nejstarším důkazem o přítomnosti islámu ve východní Africe. Jsme na místě, řidič nás předává místnímu průvodci, u kterého fasujeme ploutve, brýle a šnorchl. No, ten si neberu, při představě kdo ho měl přede mnou v hubě, mi to nedělá dobře. Jsme vybaveni jako na expedici Jacques-Yves Cousteau a vyrážíme na širý oceán.

Malá loď se závěsným motorem po hladině doslova letí a my si užíváme krásných pohledů na okolní pevninu. Postupně nás míjí vracející se lodě s turisty, a z jejich tváří a gest lze vyčíst, že o delfíny ani nezavadili, věřme, že nás štěstí neopustí. Průvodce vypíná burácející motor a my se ocitáme uprostřed průzračně čisté vody, kde dohlédnout na dno, je stejně jednoduché, jako pohled na pobřeží. Kotva pomalu klouzá do hlubiny a začíná ta nejnapínavější část dne, čekání na delfíny. Oči nás všech bedlivě pozorují klidnou hladinu, ale po delfínech ani památky, přesto nasazujeme ploutve a jdeme pod hladinu. Pro zkušené potápěče by to byla asi nuda, ale pro mě a Lenču velký zážitek. Chvílemi si připadáme jako v akváriu, nespočet barevných ryb, podvodní rostliny a sněhobílý písek, ale to hlavní, delfíni, nepřichází a je jasné, že se budeme vracet s nepořízenou.

Na břehu odevzdáváme výbavu a náš řidič se ptá, zda je vše ok. Odpovídám po pravdě, jsme zklamaní, nic jsme neviděli. Sice neodpovídá, ale v jeho tváři se objevuje takový zvláštní výraz, který si mohu vysvětlit i tak, že jsme trochu naivní, když jsme doufali v opak. Ale nechci jim ubližovat, třeba jsme měli jen smůlu a delfíni tu opravdu jsou. Nasedáme do dodávky a odjíždíme do Jozani forest, což je přírodní lesní rezervace, která se nachází v centrálním regionu ostrova Zanzibar. Zde na nás čeká prohlídka deštného pralesa, mangrovníků a také opic, kterých tu jsou celé tlupy. Ujímá se nás pomalý průvodce, který musí mít za předky lenochody, pralesem jde rychlostí co krok, to prd. Prohlídka mi z počátku přijde jako ze slavného filmu Rozpuštěný a vypuštěný, kdy Hlaváček prochází kachní farmou a slyší jen:kachny, kachny... Nakonec jsme průvodce „roztlačili“ a dočkali se i hejna opic Red Colobus, kterých jsou zde plné stromy.

Druhá část pralesa je o poznání zajímavější, jsme uprostřed hustého porostu, obklopeni mnoha druhy stromů, rostlin a také bažinou plnou mangrovníky, jejichž vzájemně spletené kořeny tvoří bizarní tvary.

Na jednom z přechodů po lávce, nedávám dostatečný prostor a padá mi víčko od foťaku tak nešťastně, že propadá přes mezeru v lávce rovnou do vody. A je po legraci. Zbytek výletu budu mít na objektivu ponožku.

Autor: Petr Havránek | pondělí 18.9.2017 7:00 | karma článku: 16.37 | přečteno: 901x

Další články blogera

Petr Havránek

Přírodní park Fanes-Sennes

Sotva nám stačily oschnout stoupací pásy a už míříme na další zastávku naší skialpové tour. Tentokrát to bude jihotyrolská část Dolomit, přírodní park Fanes.

13.2.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.28 | Přečteno: 163 | Diskuse

Petr Havránek

Lechtálské Alpy, Bach.

Pro otevření letošní skialpové sezóny si vybíráme západní kout Rakouska, Lechtálské Alpy s úzkými údolími a strmými vršky kopců, sahající vysoko nad dva tisíce metrů.

27.1.2024 v 6:00 | Karma článku: 8.95 | Přečteno: 160 | Diskuse

Petr Havránek

Turecko, výstup na Ararat 5.137 m n.m.

Většina turistů míří do Turecka za mořem a památkami, my vybočíme z řady. Naším cílem je východ země a bájná hora Ararat.

5.9.2023 v 6:00 | Karma článku: 22.41 | Přečteno: 690 | Diskuse

Petr Havránek

Grossglockner trochu jinak...

Nejvyšší horu Rakouska není třeba dlouze představovat. Na jejím vrcholu jsem stanul v roce 2019, tehdy v plné lezecké výzbroji. Tentokrát to celé bude trochu jiné...

6.8.2023 v 8:00 | Karma článku: 17.43 | Přečteno: 681 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 484 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 221 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 728

Občasný cestovatel, který svými nápady"ničí" dovolené své rodině i přátelům. Moto je : I cesta je cíl".

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...