Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Toulky Francií - Burgundsko - Cluny

První den ve Francii je za námi a Štrasburk byl krásným úvodem naší cesty. Nyní se vydáváme do oblasti proslulé skvělým vínem, míříme do Burgundska.

Den druhý, neděle 6.7.

Ráno je jako vymalované, vstáváme tedy s optimismem a přesně na čas odjíždíme směr městečko Cluny , vzdálené od nás 470km. Tím se definitivně přesouváme do Francie , oblast Burgundska, Cote d' Or.

Samotné město  má jednu výjimečnou památku, kterou je opatství Ancienne Abbyaye dé Cluny , postavené v roce 910, jenž bylo svého času nejmocnějším klášterním zařízením v Evropě. Bohužel se z kláštera dochoval jen zlomek, ale i ten rozhodně stojí za shlédnutí. Po pěti hodinách nudné cesty po dálnici, vjíždíme konečně do města. Mám zde vytipovaná dvě místa na parkování, ale už po cestě vidím, že možností je tu více. Držím se původního plánu a jedu pod východní zeď opatství, kde má být asi deset míst pro karavany. Máme štěstí, zrovna jeden karavan odjíždí, zajíždím do řady a zabíráme poslední volné místo. Venku je opravdový pařák a nás čeká obhlídka opatství.

K mému překvapení je tu poměrně málo lidí, jen pár turistů a nějací místní, posedávajících u odpolední kávy. V info centru si kupujeme vstupenky na věž i do kláštera a při tom zažíváme malý kulturní šok. Obsluhuje nás mladá slečna, dobře ovládající angličtinu, takže se zdá, že je vše jak má být. Ovšem jen do chvíle, než nám sděluje cenu za vstupenky a současně se ptá, zda je Česko v Evropě! To proto, že evropské děti mají prý vstup za 1EUR, na rozdíl od těch z Afriky či Asie. Čelist mi spadla až na podlahu a nevěřícně hledím po zbytku rodiny. Nevěřím svým uším. Naštěstí má mladá slečna vedle sebe stejně starou kolegyni, která pravděpodobně prospívala ze zeměpisu lépe. Evropu jí odkývá a my máme levné vstupenky.

Na věži se setkávám s něčím, co jsem ještě neviděl. U výhledu z věže, směrem k místům, kde dříve stála podstatná část opatství, je umístěna otočná obrazovka velikosti běžné televize. Zamíříš-li směrem k místům kde dříve stály dnes již neexistující objekty opatství, na obrazovce se ti stavby zobrazí ve 3D a ty v reálu vidíš minulost. Skvělá věc! Pár takových věciček je i uvnitř opatství a kontext toho, co se podařilo uchránit a je k vidění s 3D simulací, nám dává věrný obraz celého komplexu budov. Musela to být na svou dobu zcela mimořádná stavba. Rozhodně nelitujeme návštěvy. Při zpáteční cestě ke karavanům si kupujeme v krásné pekárně dobroty a chceme si ještě na nějaké terásce pochutnat na kávě. Ale ženou se k nám bouřkové mraky,  bereme raději nohy na ramena a spěcháme ke karavanu. Bylo to o prsa keňské sprinterky. Jen jsme zavřeli dveře, strhnul se opravdu vydatný liják. Co teď?  Původně jsem zde chtěl přespat, ale je poměrně málo hodin a počasí vypadá, že se jen tak nezlepší. Bude tedy lepší udělat si malý náskok oproti plánu a ještě dnes dojet do 83km vzdáleného Beaune( Bon ).

Nikam nespěcháme, mohu tedy ignorovat dálnice a na sever se pouštíme po vedlejších silnicích, vinoucích se typickými francouzskými vesničkami a hlavně vinicemi. Navigaci nechávám spát a na její místo nastupuje dcera, která mě zkouší podle mapy nasměrovat do vinařství, které jsem si vytipoval v průvodci.  A výsledek? Prach bídný, místo popíjení vína se komplikovaně proplétám městem až do chvíle, kdy vydávám rozkaz zavřít mapu a pustit navigaci. Vinařství vynecháváme, jedeme rovnou do Beaune. Tato malá bojová hra nám paradoxně přidává na náladě, kterou ze zadních sedaček zdatně přiživuje syn tím, že nám předčítá francouzské fráze, většinou lechtivého charakteru. Do Beaune přijíždíme za silného deště a na první pohled nás nečeká nic příjemného. STLP je plný. Naštěstí je za ním ještě poloprázdné parkoviště pro osobní vozy, kam tedy zajíždíme a budeme doufat v toleranci místní policie.

Pomalu se stmívá a nepřestává pršet, to věru není ideální počasí na večerní prohlídku města. No co, dnešním neplánovaným přejezdem jsme si udělali náskok, tak si večer pěkně prolenošíme v postelích.  K mému překvapení toto rozhodnutí odstartovalo v karavanu hru škatulata hýbejte se, jejímž hlavním organizátorem je dcera. Prý se nebude mačkat spolu s Lenkou na jedné posteli a rozkládá si ležení na podlaze. Tím se pro mě ovšem rozehrává velice příjemná partie. Syn Honza, který se doposud krčil se svými 190cm s semnou na malém lůžku nad řidičem, přestupuje k Lence a já mám tím pádem celou postel pro sebe. Zdá se, že jsem vítězem celého toho rošambo, ale nedávám tomu dlouho životnost....  Venku přestává pršet a se mnou šijí všichni čerti, levitaci ve vodorovné poloze odkládám, oblékám se a vyrážím sám na obhlídku města. Je neděle, půl deváté večer, proplétám se liduprázdnými uličkami, mlsně prohlížím výlohy vinoték a lituji, že nemohu ochutnat nějaké z místních vyhlášených vín. Nakonec mi to nedá a usedám do malebné brasserie, dávám si víno, sýry a  vychutnávám si chvíle pohody. Samotné Beaune je mekkou červených vín, vyráběných z hroznů, rodících se na  Cote d'Or . Právě zde je největší koncentrace vinic s označením Grand Cru, celkem dvacet dva. Ale na ochutnávku právě těchto skvostů, si musím počkat do zítřka. Po návratu do karavanu opatrně překračují na zemi ležící Lenču a vrhám se pod peřinu.
 

1. Toulky Francií - úvod a první zastávka - Alsasko                            http://petrhavranek1.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=553277 

Autor: Petr Havránek | čtvrtek 22.9.2016 7:00 | karma článku: 18,86 | přečteno: 597x
  • Další články autora

Petr Havránek

Přírodní park Fanes-Sennes

Sotva nám stačily oschnout stoupací pásy a už míříme na další zastávku naší skialpové tour. Tentokrát to bude jihotyrolská část Dolomit, přírodní park Fanes.

13.2.2024 v 6:12 | Karma: 8,29 | Přečteno: 168x | Diskuse| Cestování

Petr Havránek

Lechtálské Alpy, Bach.

Pro otevření letošní skialpové sezóny si vybíráme západní kout Rakouska, Lechtálské Alpy s úzkými údolími a strmými vršky kopců, sahající vysoko nad dva tisíce metrů.

27.1.2024 v 6:00 | Karma: 9,64 | Přečteno: 164x | Diskuse| Cestování

Petr Havránek

Turecko, výstup na Ararat 5.137 m n.m.

Většina turistů míří do Turecka za mořem a památkami, my vybočíme z řady. Naším cílem je východ země a bájná hora Ararat.

5.9.2023 v 6:00 | Karma: 22,59 | Přečteno: 695x | Diskuse| Cestování

Petr Havránek

Grossglockner trochu jinak...

Nejvyšší horu Rakouska není třeba dlouze představovat. Na jejím vrcholu jsem stanul v roce 2019, tehdy v plné lezecké výzbroji. Tentokrát to celé bude trochu jiné...

6.8.2023 v 8:00 | Karma: 17,43 | Přečteno: 681x | Diskuse| Cestování

Petr Havránek

Azorské ostrovy

Azorské ostrovy, devět perel navlečených na atlantickém náhrdelníku. Nespoutaná příroda a ráj pro vyznavače outdoorových aktivit. Tak lze krátce charakterizovat autonomní území Portugalska.

8.5.2023 v 11:25 | Karma: 16,81 | Přečteno: 843x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 221
  • Celková karma 8,29
  • Průměrná čtenost 729x
Občasný cestovatel, který svými nápady"ničí" dovolené své rodině i přátelům. Moto je : I cesta je cíl".

Seznam rubrik